O Rudarskoj greblici

Što je to rudarska greblica?

Rudarska greblica slani je kolač koji se već stoljećima priprema u rudarskim obiteljima. Žene su ga spremale za svoje muževe, očeve i braću rudare kao skroman obrok, koji je ponekad bio i glavno jelo.
Naziv i sam izgled kolača lako je povezati s tradicionalnim alatom greblica kojim se razgrijavao žar u krušnim pećima.

Ručno valjano tanko tijesto puni se nadjevom od svježeg sira s raznim dodacima – mljevenim orasima, špinatom, blitvom, koprivom, porilukom, metvicom ili naribanom žutom mrkvom.
Posebnost ove delicije je u tradicionalnoj recepturi, načinu pripreme, umijeću i vještini koja se prenosi iz generacije na generaciju, posebice u dijelu kada je potrebno rubove sirovog tijesta ručno utisnuti i zavrnuti prema gore kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja. Rezana je na komade pravokutnog oblika, mekane konzistencije, sočnog i kremastog okusa te tamnožute do zlatne boje.

Rudarska greblica kolač je koji priča priču. Ona je zaštitni znak Ruda i okolnih sela te dio kulturne baštine cijelog samoborskog kraja.

Za prepoznatljivost greblice najzaslužnije su dvije lokalne udruge:

  • KUD Oštrc – pokretač ideje o zaštiti rudarske greblice koja datira iz 2007. godine, kada je priprema ovog kolača uvrštena na Listu zaštićenih nematerijalnih dobara Republike Hrvatske pri Ministarstvu kulture.

 

  • Udruga Rudarska greblica – zaslužna je za zaštitu naziva proizvoda sukladno europskom i nacionalnom zakonodavstvu jedinstvenim sustavom kvalitete. Postupak registracije zaštite bio je velik izazov, kao i iznimno zahtjevan i dugotrajan posao. Trajao je od ožujka 2017. do siječnja 2021. godine. Ustrajnošću i predanim radom svih članova udruge, uz podršku Ministarstva poljoprivrede koje je nadležno tijelo Republike Hrvatske za zaštitu naziva tradicionalnih proizvoda na razini EU-a, uspjelo se doći do željenog cilja, a to je zaštita naziva proizvoda rudarska greblica zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP) na razini Europske unije.

Zaštita naziva kolača temelji se na ugledu, tradiciji i vještini pripreme proizvoda.

Rudarska je greblica 29. hrvatski proizvod iz skupine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji nose europsku oznaku kvalitete (ZOZP), kao i prvi prehrambeni proizvod u Zagrebačkoj županiji zaštićen takvom oznakom.